Natuke laki nalja

 Alustuseks täna üks humoorikas seik eilsest või üleeilsest ja seejärel juba põhjalikumalt teki lakkimisest. 

Andres kirjutas Facebooki, et kui me laseme värvi täiesti ära kuivada, siis meil lakk enam ei nakku. Ühelt poolt on oluline arvestada, et me oleme tekiga kõvasti tööd teinud ja kui tekib oht, et see töö läheb luhta, siis võtab kõhedaks. Teiselt poolt - Andres töötab kaitsevaldkonnas masinatega ja on muidu ka mees, kellel käed ei ripu ilu pärast küljes, nii et kui ta millegi eest hoiatab, on parem seda tõsiselt võtta.

Võtsin kommentaari lugedes kiirelt kõne Andreasele (erinev inimene), kes teeb omale ise koju puidust mööblit ja on muidu ka kuldsete kätega. Andreas palus 15 minuti pärast tagasi helistada. Helistasin.

Andreas: Tšauki!

Margo: Hei! Saad nüüd rääkida?

Andreas (arst, töötab meditsiinis): Jah, ma siin maja peal.

Margo (kuuleb kõne taustal mingit dr House seriaalist tuttavat piiksumist): No ma loodan, et see ei ole kellegi life support, mis seal taustal piiksub, aga mul on üks kiire asi.

Andreas: Tegelikult on küll.

Margo: ... 

7 sekundit hiljem 

Margo (kõne- ja väitluskunsti õpetaja, mh Andrease kunagine õpetaja): Ei no ma ei oska midagi öelda, mind võttis nüüd kohe sõnatuks.

Andreas (sellise häälega, nagu ostaks poest leiba): Ei, ei, ära muretse. Räägi, mis see kiire asi oli, millega Sul abi vaja?

"Kiire abi", nii nagu iga teinegi asi, on ikka väga definitsioonist kinni, aga teinekord elusid päästva arsti käest puutöö nõu küsides läheb see meelest ära :)

Räägime siis lakist ka. See Soome kõigevaba lakk, millest eelmises postituses juttu oli, ei teinud trikki ära. Esiteks oli pakendil kirjas, et seda tuleb enne kasutamist 3 minutit (!) loksutada. Hüva, loksutasin. Kui pärast seda nupu alla vajutasin, väljus pihustist midagi vahutaolist, mis kattis proovilaua pinda väga ebaühtlaselt. Lasin siis veel ühte ja teistpidi, et saaks ikka korralik kiht. Laki dokumentatsioon ju lubas, et on lõhna-, mürkide- ja voolamisvaba. Lõhnavaba päriselt oligi. Mürkide vaba ehk ka. Voolamisvaba? Mitte nii väga. Lisaks jäi pind imelikult tekstuurne, nagu allolevalt fotolt näha.


Võtsin proovilaua teise otsa. Loksutasin seekord soomelikult, niimoodi üks loks ja 10 sekundit mõttepausi, teine loks jne. Seejärel ainult üks kord üle pinna pihustades 15 cm kauguselt. Esialgu jäi laki pind väga kole - auguline, mulliline, vahuline. Kuid mõne minuti pärast oli lakikiht valgunud ühtlaseks ja seekord tõepoolest ka ilma voolamata. Pind jäi samuti sile. Nii et tegelikult see Mastoni lakk ikkagi toimib.


Siiski mitte rulateki kasutusolukorraks. Dokumentatsioon ütles, et 48 tunni pärast on kriimustuskindel. Need kriimud, mida mõlemal ülemisel fotol näete, on tehtud sõrmeküünega. Kui ma sõrmeküünega mööda parketti tõmban, ei jää sinna vagusid. Sellist laki tugevust tahaks ka rula teki jaoks. Nii et üks Maston Zero Matte aerosoollakk on ära anda :)

Googeldasin seepeale "kõige kõvem lakk". Vastusena sain erinevaid paadilakke ja Ehitusfoorumist Tikkurila Unica Super. Vaatasin natuke selle kohta Youtube videoid ka, tundus, et võiks sobida. See on harilik lakk - mürgine, haisev ja pintsliga peale kantav. Testlaua teine külg on praegu sellega tehtud. Lakk värviga ei reageerinud, see oli esimene test. Olin kannatamatu ja võõpasin mõni aeg pärast testlauda üle ka teki alumise külje. See ei olnud ilmselt kõige targem tegu, oleks enne võinud testlaua tulemuse ära oodata. Kuid hetkel näeb väga ilus välja ja tundub, et nakkus ka. Tugevuse kohta ei oska hetkel veel öelda, sest vara on teda kraapima minna. 

Mikk on vahepeal printinud uued vormid, et valada üks uus ratas ja uus piduriklots. Kuullaagrid ei ole veel kohale jõudnud. Mathias on endiselt vanaema juures, sellepärast ma siin lookesi jutustan.

Comments